Wanneer mag ik op een speed-pedelec rijden?

U mag met een speed-pedelec de openbare weg op wanneer het een snorfietskenteken of bromfietskenteken heeft. De RDW geeft een typegoedkeuring af en ook een kenteken. Door nieuwe Europese regelgeving moeten alle speed-pedelecs vanaf 1 januari 2017 een bromfietskenteken hebben.

Regels voor speed-pedelec als bromfiets

Fabrikanten kunnen een speed-pedelec nu al laten keuren als bromfiets. En zo vooruitlopen op de nieuwe Europese regelgeving. Vanaf 1 januari 2017 moeten fabrikanten namelijk bij een toelatingskeuring kijken naar hoe hard een speed-pedelec kan als iemand meetrapt. De zogeheten maximale voertuigsnelheid bepaalt dan wat voor voertuig de speed-pedelec is. Heeft de speed-pedelec een voertuigsnelheid van maximaal 45 kilometer per uur? Dan is het een bromfiets. Er gelden regels voor bromfietsen. Zo mag u op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom niet harder rijden dan 30 kilometer per uur en buiten de bebouwde kom niet harder dan 40 kilometer per uur. Op de rijbaan mag u niet harder rijden dan 45 kilometer per uur. Verder moet u:

  • minimaal 16 jaar zijn;
  • een bromfietsrijbewijs (AM) hebben;
  • voor uw speed-pedelec een verzekering hebben tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA);
  • op het fiets/bromfietspad rijden (of op de rijbaan);
  • een bromfietskenteken (gele kentekenplaat) hebben;
  • een goedgekeurde bromfietshelm dragen (norm ECE 22.05).

Snorfietskenteken gratis omzetten naar bromfietskenteken

Vanaf januari 2017 kunnen personen hun (blauw) snorfietskenteken voor hun speed-pedelec laten omzetten naar een (geel) bromfietskenteken. Dit is kosteloos.

Kenteken voor uw speed-pedelec

Zonder snorfietskenteken of bromfietskenteken mag u met een speed-pedelec niet op de openbare weg rijden. Bij de RDW kunt u een typegoedkeuring aanvragen en daarmee ook een kenteken. Hier zijn kosten aan verbonden.