Elektrische Fietsen

De elektrische fiets of E-bike is de laatste jaren enorm populair geworden, bij zowel jong en oud. Het is met de E-bike mogelijk geworden om een grotere afstand te overbruggen zonder daarvoor extra inspanning te leveren.

U bent gezond en verantwoord onderweg. Fietsen op een E-bike wordt niet voor niets beschouwd als één van de grootste vernieuwingen in mobiliteit van dit moment.
Ideaal voor woonwerkverkeer als alternatief voor de auto, maar ook ideaal voor een ontspannen fietstocht in het weekend of een snelle boodschap.

Fietsen met trapondersteuning gaat ook met tegenwind of heuvelop, vederlicht en stil. Een prima reden om eerder, vaker en langer de fiets te pakken.

Maak een afspraak voor een gratis proefrit.

U bent dan verzekerd dat het model wat u wilt proberen voor u klaar staat.

Onze E-bike Merken

E-bike, elektrische fiets of pedelec?

Bijna iedereen in Nederland noemt een fiets met elektrische trapondersteuning een E-bike. Vrijwel elke elektrische fiets die op dit moment verkocht wordt is echter een zogenaamde ‘Pedelec’ (Pedal Electric Cycle). Deze elektrische fiets werkt in combinatie met spierkracht en geeft alleen een ondersteuning. De gebruiker kan deze elektrische hulpmotor activeren door de fiets met spierkracht voort te bewegen.

De pedelec is de meest voorkomende elektrische fiets in Nederland en in de volksmond slaan de termen elektrische fiets en E-bike dan vaak ook op de pedelec.

Wat is een E-bike nou eigenlijk?

Je fietst net als op een gewone fiets, maar een elektrische fiets geeft je bij iedere trapbeweging een extra zetje waardoor het fietsen makkelijker en lichter en comfortabeler wordt. Je krijgt als het ware een duwtje in de rug. Je fietst hierdoor niet alleen lichter en comfortabeler, maar je kunt ook makkelijker dat heuveltje of bruggetje op. En tegenwind…. dat is verleden tijd.

Gezond en verantwoord onderweg

“U bent gezond en verantwoord onderweg. Fietsen op een E-bike wordt niet voor niets beschouwd als één van de grootste vernieuwingen in mobiliteit van dit moment”

Hoe werkt een E-bike nou eigenlijk?

Een elektrische fiets werkt op basis van een trapkrachtsensor of een speedsensor. Deze sensor registreert hoe hard u moet trappen. Het geregistreerde signaal wordt doorgegeven aan de controller. De controller vergelijkt de inspanning die u moet leveren met het door u gekozen rij-programma. Op basis daarvan wordt de motor aangestuurd tot het geven van meer of minder energie.

Er valt uiteraard veel te kiezen, zodat het wellicht lastig is om te bepalen welke fiets het beste bij u past. Uiteraard weet u zelf het beste wat u belangrijk vindt.

Verder op deze pagina vindt u uitleg van de de verschillende systemen.

stromer speed pedelec

Speed Pedelecs

Een speed pedelec lijkt vanaf de buitenkant veel op een normale e-bike. Het grote verschil is dat de ondersteuning niet bij 25 km/u wordt afgebouwd, maar doorgaat tot 45 km/u. Daarom geldt vanaf begin 2017 een helmplicht voor de bestuurder van een speed pedelec.

Daarnaast zijn er nog aanvullende eisen:

  • Je moet een WA-verzekering voor de fiets afsluiten, voordat je de weg op gaat.
  • De minimale leeftijd is 16 jaar en je moet in het bezit zijn van het rijbewijs AM: het bromfietsrijbewijs.
  • De fiets moet v.a. 1-1-2017 een geel kenteken hebben.
Meer over Speed Pedelecs